Diensten

Milieucoördinator, milieuadvies en milieuadministratie

De milieuwetgeving lijkt voor een ongeoefend oog soms erg complex en wijzigt voortdurend. Een helpende hand om up-to-date te blijven is bijgevolg geen overbodige luxe. Moet je je Integraal Milieujaarverslag opstellen? Sla je gevaarlijke stoffen op en wil je voldoen aan alle keuringsverplichtingen? Johan Duyck Milieuadvies zorgt ervoor dat jouw bedrijfsactiviteiten altijd in overeenstemming zijn met de milieuwetgeving.

Heel wat bedrijven zijn daarnaast wettelijk verplicht om een milieucoördinator aan te stellen. Dit hoeft echter geen vaste medewerker te zijn, ook een externe milieucoördinator is bij wet toegestaan. De externe milieucoördinator verleent advies, voert in nauw overleg plaatsbezoeken uit en rapporteert zijn bevindingen te allen tijde aan de klant.

Meer info nodig over de huidige milieuwetgeving? Nood aan een milieucoördinator niveau A? Neem snel hier contact op.

Omgevingsvergunningen en advies

In Vlaanderen moeten bedrijven een omgevingsvergunning aanvragen om hun bedrijfsactiviteiten uit te mogen voeren. Ook aannemers hebben in de meeste gevallen een omgevingsvergunning nodig voor het uitoefenen van bepaalde werfgebonden activiteiten. Deze omgevingsvergunning vervangt de vroegere milieuvergunning, de stedenbouwkundige vergunning en de verkavelingsvergunning. Ook bij de bouw van bedrijfsgebouwen moeten het milieuluik van de omgevingsvergunning ingevuld worden. Architecten en bedrijven kunnen daarvoor een beroep doen op Johan Duyck Milieuadvies.

Meer info nodig over omgevingsvergunningen? Neem hier contact op.

Sloopopvolging

Een sloopopvolgingsplan, of de vroegere sloopinventaris, is een wettelijke verplichting bij de sloop of de afbraak van niet-residentiële gebouwen die groter zijn dan 1000 m³ en residentiële gebouwen vanaf 5000 m³. In het sloopopvolgingsplan worden alle afvalstoffen die bij sloopwerken vrijkomen opgelijst en worden specifieke adviezen over sloopvoorwaarden meegedeeld. Ook een asbestinventaris maakt deel uit van het sloopopvolgingsplan.

Tot op heden laat de overheid bedrijven nog de keuze om het sloopopvolgingsplan al dan niet door Tracimat te laten goedkeuren. Vanaf juli 2022 zal dit wettelijk verplicht worden. Indien deze erkende Vlaamse sloopbeheerorganisatie betrokken wordt bij de sloop van een constructie is een controlebezoek tijdens de werkzaamheden verplicht, om na te gaan of de sloopwerken conform de wetgeving verlopen. Hierdoor ontvangt de aannemer in kwestie een verwerkingstoelating om het puin als laagmilieurisicopuin af te voeren in plaats van hoogmilieurisicopuin. Aan de breker betekent dit over het algemeen ook een prijsverschil in stortkost.

Johan Duyck is een erkend Tracimat-deskundige. Vragen over het sloopopvolgingsplan? Neem hier contact op.

Asbestinventaris en asbestattest

Asbestattest bij verkoop van een woning

Het asbestattest, afgeleverd door een gecertificeerd asbestdeskundige, is vanaf 23 november 2022 verplicht bij de verkoop van gebouwen, woningen en appartementen gebouwd vóór 2001. Dit document brengt asbestverdachte materialen in kaart, geeft informatie over de staat ervan en voorziet adviezen om het gebouw asbestveilig te maken.

Hoe gaan wij te werk?

Wij voeren een plaatsbezoek uit volgens een vastgelegd inspectieprotocol. De asbestverdachte materialen worden visueel opgespoord en op basis van expertise en/of via staalname geïdentificeerd. Dit gebeurt uiteraard met alle nodige zorg. Wij rapporteren vervolgens de gegevens in de databank, zodat het asbestattest kan worden afgeleverd.

Enkel gecertificeerde asbestdeskundigen mogen een asbestattest opmaken. Doe hiervoor beroep op onze jarenlange expertise. Wij zijn actief in de ruime omgeving van Veurne, De Panne, Koksijde, Oostduinkerke, Nieuwpoort, Oostende, Diksmuide, Poperinge en Ieper.
Asbestinventaris voor werkgevers

Werkgevers in België dienen altijd over een asbestinventaris te beschikken in het kader van de wettelijke bescherming van zijn werknemers. In dit document worden alle asbesthoudende materialen in een gebouw geregistreerd en worden op basis van de risicoanalyse, alle vereiste beheersmaatregelen opgelijst voor het veilig beheer of verwijderen ervan. Er wordt weliswaar een onderscheid gemaakt tussen een ‘destructieve’ asbestinventaris en een ‘niet-destructieve’ asbestinventaris:

  • Elke werkgever in België moet voor elke werkplek over een ‘niet-destructieve’ asbestinventaris beschikken.
  • Elke werkgever die renovatie -en sloopwerkzaamheden uitvoert, moet voorafgaand aan de werken een ‘destructieve‘ asbestinventaris laten opmaken. Deze asbestinventaris maakt deel uit van het sloopopvolgingsplan.
Johan Duyck Milieuadvies maakt een asbestinventaris op na een grondige inspectie ter plaatse en werkt samen met een erkend asbestlabo voor analyses na een eventuele staalname. Meer info nodig? Neem dan snel hier contact op.